Науковці за допомогою біореактора виростили шматок курячого м'яса в лабораторії .


Японські науковці розробили нову технологію вирощування структурованого курячого м'яса в лабораторії. Вони використовують біореактор з мініатюрними порожнистими волокнами, які імітують роботу судин. Це допомагає забезпечити тканинам достатню кількість кисню та поживних речовин. За допомогою цієї технології вдалося вирости шматок курячого м'яса вагою понад 10 грамів.
Перешкодою для створення штучних тканин було обмеження їх розміру до товщини менше 1 мм. Однак команда науковців змогла подолати цю перешкоду, створивши систему з 1125 порожнистих волокон, по яких циркулює рідина, схожа на кров. Це дозволило доставляти поживні речовини до штучних тканин.
Волокна, що використовуються у біореакторі, вже використовуються в фільтрах для води та апаратах для діалізу. Вчені помітили, що вони ідеально підходять для доставки поживних речовин до штучних тканин. Розроблений біореактор допоміг рівномірно розподілити та організувати клітини у структурі, подібній до справжньої м'язової тканини. Це відкриває перспективи для створення штучного м'яса зі смаком та текстурою, а також для регенеративної медицини, розробки штучних органів та робототехніки.
Раніше вчені з Великої Британії виростили людські зуби в лабораторії.
Читайте також
- Папа Лев XIV підтримав встановлення спільної дати Великодня для всіх християн
- Відомий історик спрогнозував, коли можна чекати на перемир’я з Росією
- Берлінська розповіла, хто в Україні повинен готуватися до мобілізації
- Розвідник заявив, що війна в Україні може тривати до 2030 року
- Швейцарія дає гроші іноземцям за переїзд до селища з видом на Альпи, але є умова
- Вчені відкрили новий кліматичний феномен, який посилив посухи вдвічі